Hoezo beïnvloeden mijn gedachten mijn gedrag?

Ik zat jarenlang vast in zo'n cirkel van je niet bewust zijn van je gedachten. Had het invloed op mijn gedrag en gevoel? Ik schakelde mezelf zo vaak uit dat ik eigenlijk geen idee had maar ook iet eens meer wist wat ik in bepaalde situaties voelde. Het altijd maar doorgaan zonder stoppen, maar ook kant en klare voedingsadviezen opvolgen zodat ik zelf maar niet hoefde te voelen waar ik écht behoefte aan had. Dit was mijn overlevingsstrategie.

Hoe kom je erachter wat je voelt en denkt?

Er doet zich een situatie voor in je thuissituatie. Jij komt na een lange dag werken thuis uit je werk. Het was een drukke dag, met veel overleggen en veel prikkels. Op het moment dat jij je huis binnenloopt is het één grote rotzooi. Schoenen liggen in de weg, tassen hangen niet op de juiste plek, het aanrecht ligt vol en er is nog geen eten gekookt. En daar komen de negatieve gedachten al. "Waarom heeft er niemand opgeruimd? Waarom is er nog geen eten gekookt? Waarom moet ik altijd alles doen hier in huis?" Je herkent het vast. Maar na die negatieve gedachtestroom, komen je gevoelens. Je raakt gefrustreerd, je wordt boos of je bent misschien teleurgesteld in de rest van je gezin. Deze gevoelens zorgen ervoor dat jij op een bepaalde manier reageert. Dit heeft dus weer invloed op jouw gedrag. Doordat jij met jouw gedachten en gevoelens in je hoofd reageert op de rest van je gezin, heeft dit óók weer invloed uit op hoe jouw gezin over jouw reactie denkt, voelt en doet. Dit is het cirkeltje waarin ik eerder in deze blog al naar verwijs. 

Hoe ga je om met negatieve gedachten?

Ik weet nog goed waar bij mij de trigger altijd zat. Ik had het ook met zulke situaties als die ik hierboven schets, maar ik had het bijvoorbeeld ook heel erg met voeding. Als de kinderen, toen nog wat jonger, bijvoorbeeld niet wilden slapen als ik ze naar bed had gebracht en ze meteen begonnen te piepen zodra ik weer beneden was dan raakte ik enorm gefrustreerd. Dit was toch echt 'mijn' moment, alleen op de bank. Die frustratie omdat ik dit moment me niet werd gegund zorgde ervoor dat ik vanuit die frustratie ging eten. Eten was op dat moment het gedrag wat ik vertoonde. Gedrag om mijn negatieve gevoel weg te stoppen. Was het de juiste manier? Zeker niet, maar het werkte toen wel voor me. En zolang het werkt hoef je het niet te veranderen. Totdat je continu in hetzelfde cirkeltje blijft rondzweven en er helemaal klaar mee bent. En dat begint met één stap, namelijk bewustwording. Wees jezelf bewust van je gevoel. Durf weer te voelen wat er in je lijf gebeurt in plaats van dat je doordendert, je gevoel weg eet of je frustratie eruit schreeuwt.

Kun je negatieve gedachten veranderen?

Gelukkig kwam ik in aanraking met een hele mooie methode die ik zowel op mezelf als in mijn werk kon inzetten. Ik heb het over de kaartendesk van Tools for Coaching. Met deze kaarten kon ik bij die onbewuste en vaak negatieve gedachten komen. Ik wilde dit namelijk niet langer, ik wilde niet in dat negatieve gedrag en gevoel blijven hangen. Ik wilde nu écht dingen gaan veranderen. Ik wilde gedachten die me hielpen, en niet de gedachten die me saboteerden. Deze bewustwording bereikte ik met de kaartendesk. Weer volledig durven vertrouwen op je gevoel en uit je hoofd stappen waardoor je de negatieve gedachten kunt achterhalen en doorvoelen. Het doorvoelen van deze negativiteit kan zo'n intens gevoel geven. Maar het zorgt ervoor dat je een mega druk in je lichaam voelt waar je jezelf tot nu toe dagelijks aan blootstelde. Onbewust. Het fijne is dat je ook de helpende gedachten op basis van je gevoel gaat uitzoeken. Dit is fijn, want dit geeft een veel beter gevoel over jezelf, je gedachten en je gedrag. Deze helpende gedachten doorvoelen, ankeren en omzetten in acties is wat op de lange termijn verschil maakt in je leefstijl. Gaat dat in één keer goed? Natuurlijk niet, we zijn mens en we mogen terugvallen in oud gedrag. Maar door je er bewust van te zijn heb je de eerste stap al gezet en kun je iedere keer weer terug naar jouw helpende, positieve gedachten en gedrag. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.