Januari, het moment voor een nieuw crash dieet?

Het is bijna weer de tijd van het jaar. Na de vreet, ho sorry, feestdagen ben je er weer helemaal klaar met je figuur en bedenk je dat je écht weer even streng moet gaan lijnen. Nieuw jaar, nieuwe voornemens en een nieuwe poging om snel af te vallen. Of toch niet?!

Ik begrijp je, echt waar. Want we voelen ons hartstikke slecht als we de hele decembermaand hebben lopen snaaien. Maar heeft dit wat met je gewicht te maken? Waarschijnlijk heb je een neerslachtig gevoel omdat suiker eigenlijk vergif is voor je lichaam. Het is even leuk, want je krijgt een blij gevoel als je suikers eet, maar daarna volgt een mega suikerdip én voel je je ook nog schuldig over jezelf. Maar wat gebeurt er als ik zeg dat je niet langer meer moet focussen op snel afvallen? 

 

Laten we eerlijk zijn, je bedenkt een goed voornemen want je wilt snel afvallen. Ineens voel je je niet meer goed over jezelf en weet je dat er iets anders moest. Het liefst was je gisteren al 10 kilo lichter. Je start op maandag vol goede moed en met een flinke dosis motivatie, maar na 2 á 3 weken komt het leven tussendoor en ben jij je goede voornemen vergeten en ga je weer op de oude manier verder. Of houd je het niet eens een week vol en ga je in het weekend alweer lekker eten omdat je "zo goed je best hebt gedaan deze week"?  De draad vervolgens weer oppakken is lastig en daardoor zorg je weer slechter voor jezelf met suikerrijk te eten, misschien sla je maaltijden over of houd je je niet meer aan het voedingsschema wat je online vond. 

 

Waarom houd je een dieet niet vol? 

Afvallen met een voedingsschema klinkt heel erg leuk, maar houd je nooit lange tijd vol. Het is een kant en klaar plan en er wordt geen rekening gehouden met jou. Bij voeding werkt "one size fits all" namelijk niet. Ieder lichaam is uniek. Het kan zijn dat het aantal calorieën veel te laag voor je is of dat de manier van eten niet past bij jouw lichaam. Voeding en afvallen is maatwerk. Er is geen enkel lichaam gelijk. Op het moment dat je een feestje hebt en je 'mag' geen gebak of drankje omdat dit niet op je schema staat, word je rebels. Want als je jezelf dingen gaat verbieden dan wil je het juist! Het is net als die roze olifant waar je niet aan mag denken, maar waar je meteen aan denkt als ik erover praat. Voeding op een verboden lijst zetten werkt dus absoluut niet. Dit is onder andere de reden dat je het dieet ook niet heel lang volhoud. 

Nog een andere reden is dat je een voornemen hebt bedacht wat onrealistisch en niet haalbaar is. Als jouw voornemen is dat je streng gaat zijn en niets slechts meer gaat eten, dan leg je de lat veel te hoog en mislukt het voornemen. Je voornemen past niet goed bij jou en je situatie. Naast die hoge lat saboteren jouw gedachten je succes en proces op de lange termijn.

 

Hoe kun je afvallen zonder dieet?

1. Maak een doel zo specifiek mogelijk én haalbaar. 

2. Zorg ervoor dat je ook je vastgeroeste (eet)gedrag gaat veranderen. 

 

Je doel specifiek en haalbaar maken doe je door een realistisch doel te bedenken. Een doel bedenken als: "Ik wil voor de vakantie 10 kilo afvallen" is totaal niet realistisch, ook al snap ik dat je snel wilt afvallen en snel je doel wilt behalen. Wil je een blijvend resultaat neerzetten dan is langzaam je gedrag en gewicht veranderen wat je zou moeten willen. Denk dan aan een doel als: "Ik wil graag 10 kilo afvallen en hier mag ik 3 maanden over doen." Op deze manier houd je het leuk én haalbaar voor jezelf, want als je er langer de tijd voor neemt is er ook ruimte voor af en toe wat lekkers. Koppel je het doel los van gewicht dan wil het soms nóg beter. Denk aan: "Ik focus me de komende 3 maanden op het voeden van mijn lichaam met gezond eten". Doordat je er een tijd aan hangt is het specifiek én het is haalbaar. 

Maar dan het volgende punt. Je wilt namelijk een lange termijn verandering voor je leefstijl en je eetgedrag. Je wilt niet na een korte tijd weer terugvallen in ongezonde gewoontes, maar deze keer écht iets voor jezelf ontwikkelen waardoor de focus van snel afvallen af wordt gehaald. Geen dieet meer, maar je bewust worden van de momenten waarop je ongezond gedrag vertoont. Waar dit bij de ene persoon is dat ze gaat eten omdat ze moe is, kan het bij de ander zijn dat het gezonde eten op drukke en stressvolle momenten verandert in gemakkelijk en ongezond eten. Stap 1 is hierin altijd bewustwording. Weet je van jezelf wanneer je gaat snaaien? Dan kun je het ongezonde eetgedrag vervangen door iets gezonds, denk aan: een meditatie aanzetten, onder een warme douche gaan staan, een wandeling te maken, door het ongemak heen ademen met een ademhalingsoefening (zie hier) of door ervoor te zorgen dat er al wat gezonds voor je klaarligt als je merkt dat je ongezond wilt gaan eten. 


Altijd honger of zijn het je gedachten? 

Ik leerde tijdens mijn eigen ervaringen met NLP dat ik at omdat ik moe was, maar dat ik ook at vanuit frustratie. Emotie eten noemen ze dat ook wel en daar zijn we in onze samenleving nogal gevoelig voor. Niet stilstaan bij je gevoel, geen ruimte geven aan je emoties maar even slikken en doorgaan. Je luistert niet meer naar je lichaam, maar verdooft het door te eten. Als je de lat lager legt en je lichaam gaat voeden omdat jij je er beter door voelt, dán ga je verschil opmerken. Je haalt onbewust de druk van je doel af. Maak daarnaast eens gebruik van positieve intenties en durf eerlijk naar jezelf en je gedrag te kijken. Laat de kant en klare voedingsschema's die je ooit hebt gedownload én verboden voeding los. Afvallen is namelijk veel meer dan 'even' gezond eten. Het gaat om je gedrag, het gaat om je gedachten en overtuigingen. Beter bekend als je mindset. Met een fixed mindset of een negatieve mindset, ga jij je doelen niet behalen. Zorg ervoor dat je een growth mindset of positieve mindset krijgt. Dit kun je trainen met behulp van een powersessie leefstijl, door weer te leren luisteren naar je lichaam én door gebruik te maken van positieve intenties en helpende gedachten.

 

Want als honger niet je probleem is, dan is eten niet de oplossing.

Kan je leefstijl wel een boost gebruiken maar is een traject nog net te groot? Boek een Powersessie Leefstijl en zet al mooie stappen richting een gezondere leefstijl. Na deze sessie is het mogelijk om losse sessies te boeken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.